Blog

Wonen in een Tiny House in België

Update september 2022

Wil je alles weten over wat mag en wat niet mag als het gaat over wonen in een Tiny House in Belgium?

Sluit je dan aan bij de Facebook groep Tiny House Vlaanderen.

Koenraad Princen weet hier alles over en legt het goed uit in de groep.

Oorspronkelijk bericht van maart 2016

Een paar dagen geleden heb ik met Louis De Keyser van Tiny House Belgium gebeld. Hier volgt alles wat je wilde weten over wonen in een Tiny House in België. 🙂

Prijs van een Tiny House

Tiny House BelgiumHoeveel kost een Tiny House? Het huis dat Louis van Tiny House Belgium voor zichzelf gaat bouwen, gaat ongeveer 50.000€ kosten, all in en ook incl. btw. Tot nu toe werken ze alleen nog maar op maat, en begint het vanaf zo’n 40.000€. Maar ze willen in de toekomst een paar standaardmodellen maken die rond de 25.000€ à 30.000€ zullen kosten. Als je van plan bent om je Tiny House nooit te verplaatsen, dan heb je geen trailer nodig en kost je huis 5.000€ minder. Dan kan het bv op het onderstel van een oude caravan gebouwd worden, wat ze ook bij het Tiny House hebben gedaan dat ze in Amerika hebben gebouwd.

Andere kosten

Andere kosten waar je rekening mee moet houden? Als je je Tiny House zelf wil kunnen verplaatsen, moet je een wagen hebben die de trailer (die 3,5 ton weegt) kan trekken. Een gewone wagen kan dit niet aan en is maar verzekerd tot 750 kg. Je hebt een hele stevige 4×4 of een bestelwagen nodig die genoeg kracht heeft. Een extra verzekering voor de trailer kost zo’n 120€ per jaar. Een brandverzekering kan je afsluiten, maar is niet verplicht. Er moet ook geen kadastraal inkomen op betaald worden, omdat het niet als een gebouw wordt gezien. Een Tiny House wordt wettelijk niet als een woning gezien, maar valt onder de categorie van woonwagens en caravans.

Waar mag je een Tiny House zetten?

Tiny House BelgiumNu de belangrijkste vraag natuurlijk. Waar mag je een Tiny House neerzetten? Je mag geen bouwgrond kopen om daar enkel een Tiny House op te zetten. En nee, je mag je ook niet in een bos of in een weide installeren… De gemakkelijkste oplossing is dat je je Tiny House in de tuin kan zetten van iemand die je kent. De woonwagenwet zegt dat je een camper voor permanente bewoning in iemands tuin mag zetten op maximum 30 meter van het bewoonde huis. Let op:

  • Dit verschilt van gemeente tot gemeente, dus je moet het wel eerst navragen om zeker te zijn dat het ok is.
  • Je moet ook eerst aan de buren gaan vragen of die het er mee eens zijn, want als ze klacht indienen, moet hij weg.

Louis gaat zijn Tiny House in de tuin van zijn neef zetten. Als je een bouwgrond hebt, waar je effectief op gaat bouwen, mag je normaal ook 6 maand in je Tiny House op de bouwgrond wonen. Maar ook dat hangt weer af van gemeente tot gemeente.

Mag je er permanent in wonen?

Dat hangt van verschillende instanties af. Als het bij familie is, is het in principe ok. Je domicilie kan je er wel niet zetten. Dus daarvoor heb je een ander adres nodig. Je kan het adres van je Tiny House wel als referentie-adres opgeven. Meer info over de woonwagenwet vind je op wonenineencamper.com.

Gas – elektriciteit – water?

Tiny House BelgiumHoe zit het met de nutsvoorzieningen? Een Tiny House kan volledig off grid gemaakt worden, met zonnepanelen, een luchtwarmtepomp, een systeem van wateropvang en -filtratie en een chemisch of composttoilet. Zo gaat Louis zijn eigen huis maken. Voor de afvoer van de wasbak en de douche is er een tank onder het Tiny House met een kraantje waarmee het kan water weglopen in de tuin. Het huis is ook heel goed geïsoleerd. Ze gaan heel dicht bij de Belgische bouwnormen liggen, ook al hoeft dit niet. Maar het kan ook anders. De gemakkelijkste manier is om een campingstation met een stopcontact en kraantje te plaatsen naast het Tiny House. Maar je kan ook met een verlengkabel werken. Belangrijk is dat het Tiny House kan afgekoppeld worden. En dat er bijvoorbeeld geen vaste waterleiding naar het Tiny House gaat. Anders wordt het als een gebouw beschouwd.

Concrete Tiny Houses projecten in België?

Louis gaat de eerste zijn die in België in een Tiny House woont. Er zijn nu wel een aantal mensen uit het Gentse die (samen met Louis) de koppen bijeen aan het steken zijn om te kijken of stad Gent bereid is om een zone in Gent in te kleuren als Tiny Houses park. Daar zou dan plaats moeten komen voor 10 à 20 Tiny Houses. Maar dat project staat nog in de kinderschoenen. In Nederland zijn er al een stuk of 200 Tiny Houses. En een bedrijf in Frankrijk heeft er nu al een stuk of 15 gerealiseerd. Het begint dus wel aan te slaan in Europa. Alleen is er nog geen wetgeving voor Tiny Houses. Daardoor is niet duidelijk wat nu wel en niet mag.

Wat is de productietijd van een Tiny House?

Het maken van een Tiny House, neemt ongeveer een 2 maanden in beslag. Maar reken voor het hele traject van offerte tot plaatsing best een 3 à 4 maanden.

Hoe lang gaat een Tiny House mee?

Tiny Houses bestaan nog maar 10 jaar, maar in Amerika wordt er vaak met houtskelet gebouwd, dus het huis moet normaal even lang meegaan als een gewoon huis.

Met hoeveel mensen kan je in een Tiny House wonen?

Dat hangt er een beetje van af wat je verwachtingen zijn. Het is ideaal voor een alleenstaande. Maar als je het als een oplossing ziet om 6 maand naast je bouwwerf te gaan wonen, dan is het misschien ook haalbaar als koppel met 1 kind?

Hoe groot is een Tiny House?

Een Tiny House kan op maat gemaakt worden. De enige restricties zijn die van wat op de openbare weg is toegestaan. Dit zijn de maximumafmetingen:

  • Lengte: 12m
  • Hoogte: 4m
  • Breedte: 2,5 m

Het huis waar Louis in gaat wonen is 6m x 2,5m. Het huis dat ze in Amerika hebben gebouwd is 7,5m x 2m. Ziezo.

Conclusie

  • Wonen in een Tiny House is een goedkope manier van wonen als je alleen bent.
  • Alleen heb je wel iemand nodig die het ziet zitten dat je in zijn of haar tuin komt wonen.
  • Je hebt ook een plaats nodig waar je je domicilie kan zetten.
  • En de wetgeving is momenteel nog niet zo duidelijk. Dus best eerst gaan navragen bij de gemeente en zeker toestemming aan de buren vragen.

Let op …

Let op voor je beslist om een een Tiny House te kopen. Lees zeker ook de opmerking van Jan Baard hieronder.

 

Ilse Lathouwers

Als freelancer ondersteun ik Sales & Marketing afdelingen op flexibele basis. En ik deel tips die je leven en werk makkelijker maken.

Gepubliceerd op 27/03/2016

Over: Vrijheid

Tiny House Belgium

Schrijf je in op mijn nieuwsbrief om af en toe interessante tips en een blik achter de schermen te krijgen

Misschien vind je dit ook interessant…