Blog

Financieel onafhankelijk worden: Docu ‘Playing with FIRE’

Ik zag onlangs de documentaire Playing with FIRE.

Het verhaal over een koppel dat hun huis verkoopt en hun kosten drastisch omlaag haalt om op termijn financieel onafhankelijk te worden.

Ondertussen hoor je ook verhalen van mensen die het al zijn of er dichtbij zijn.

Je kan de trailer hier bekijken:

Meer info over de documentaire vind je hier: https://www.playingwithfire.co/the-documentary

Ik vind het heel aanlokkelijk. Dat doel bereiken in ieder geval. Maar het is duidelijk dat je er een hele lange tijd voor op je tanden moet bijten.

Sommigen gaan voor FIRE, financieel onafhankelijk worden en vroeg op pensioen kunnen (zoals op je 35ste). Zij zorgen ervoor dat ze zoveel mogelijk verdienen en ondertussen zo weinig mogelijk uitgeven om een buffer op te bouwen waarvan ze dan nadien kunnen leven (rendement op beleggingen). Vanaf dan moeten ze nooit meer werken. Maar… dan hebben ze wel jarenlang hard gewerkt en zichzelf heel weinig gegund.

Nu… vaak stoppen mensen die financieel onafhankelijk zijn niet met werken, maar gaan ze net dingen doen (bedrijf opstarten) waarin ze kunnen doen wat ze het allerliefste doen.

Anderen kiezen ervoor om nu al elke dag zoveel mogelijk te genieten. Ze werken wat minder, weten dat ze dan ook minder verdienen, en verlagen hun kosten zodat ze met minder geld rondkomen. Zij hebben nu meteen meer vrije tijd om de dingen te doen die ze graag doen. Maar ze moeten wel altijd blijven werken, want zij bouwen geen buffer op die het toelaat om op een gegeven moment niet meer te moeten werken.

Wat zou jij het liefste willen?

  • Ben jij bereid om een (heel) aantal jaar veel op te geven om nadien echt helemaal vrij te zijn?
  • Of ben je bereid om dingen op te geven en zuinig te leven in ruil voor meer quality of life en vrije tijd ‘nu meteen’? Wetende dat je wel zo door moet gaan tot je officiële pensioen?
  • Of blijf je fulltime werken en genieten van kunnen kopen wat je maar wil en wil je dat blijven doen tot je ‘officiële pensioen’?
  • Of ga je er op een nog andere manier mee om?

Nu genieten en ondertussen efficiënt ondernemen

Mij boeit het hele FIRE gebeuren enorm.

Vooral omdat ik al een hele tijd bezig ben met low budget leven en bewuste keuzes maken als het over geld gaat.

Ik ben na 20 jaar Oost-Vlaanderen verhuisd naar Limburg omdat de huizen hier goedkoper zijn en ik verkocht mijn Audi A6 met alles erop en eraan en rij nu met een VW Touran van 14 jaar oud. Ik hou ook al meer dan 2 jaar al mijn uitgaven en inkomsten bij.

Aangezien quality of life heel belangrijk is voor mij, kies ik er al jaren voor om minder te werken, waardoor ik veel vrije tijd heb. Ik let goed op mijn uitgaven en probeer mijn kosten zo laag mogelijk te houden.

Maar als ik die documentaire dan zie, dan spreekt het me wel aan om ook ooit eens op dat punt te komen dat er volledige financiële gemoedsrust is. En aangezien ik het wel een heel leuk project vind om uit te zoeken hoe je zo goedkoop mogelijk kunt leven lijkt het me wel een project dat haalbaar kan zijn.

Ilse Lathouwers

Als freelancer ondersteun ik Sales & Marketing afdelingen op flexibele basis. En ik deel tips die je leven en werk makkelijker maken.

Gepubliceerd op 17/12/2019

Over: Vrijheid

Playing with FIRE documentaire

Schrijf je in op mijn nieuwsbrief om af en toe interessante tips en een blik achter de schermen te krijgen

Misschien vind je dit ook interessant…