Blog

Rondkomen van 533€ per maand

Je huis verkopen en fulltime huis- en dogsitter worden

Ik ontdekte onlangs Frank Bruining. Zijn boek ‘Ik kan alles, dus jij ook‘ is een aanrader. Het zit vol met ideeën over hoe je het leven ook anders kan aanpakken.

Hij heeft bijvoorbeeld zijn huis verkocht en geen ander gekocht of gehuurd. Samen met zijn partner gaat hij non-stop huis- en dogsitten. Hij gaat dus van het ene huis naar het andere en al zijn spullen heeft hij in zijn rugzak.

Hoeveel spullen heb je nog nodig?

Gisterenavond heb ik ook eens een lijstje gemaakt van de dingen die ik in mijn rugzak zou steken als ik zo zou leven.

  • Laptop en lader
  • Iphone en lader
  • Kledij: 7 onderbroeken, 7 paar sokken, 2 bh’s, pyjama, pantoffels, Camper schoenen, wandelschoenen, sandalen, 2 trainingbroeken, 2 losse broeken, jeans, 2 fleecevesten, 2 topjes, 2 t-shirts lange mouwen, thermo t-shirt, 2 zomer t-shirts, zwarte trui, poncho, sjaal, oorband, handschoenen, muts, winterjas
  • De 3 boeken die me het meest thuisbrengen
  • Rugzakje met portemonnee en flesje water

Je hebt ineens een heel pak minder nodig, omdat je het kunt gebruiken in het huis waar je verblijft. Zoals borden en bestek, een schaar, meubels …

Hoeveel geld heb je nog nodig?

Ik ging terug met mijn Excel vol cijfers en opties spelen. Welke kosten zouden allemaal wegvallen als ik geen eigen huis meer zou hebben. Veel!

De lening, SSV, KI, brandverzekering, tuinonderhoud, onderhoud gasketel en grasmachine, vuilophaling, gas water elektriciteit …

Hij werkt (in Nederland) met een referentieadres en ik vond online dat je dat in België ook kan doen.

Ik denk wel dat het dan moeilijker is om ook als zelfstandige te werken. Daar vond ik nog niet meteen een antwoord online op, of je een btw-nummer kan hebben, zonder vast adres in België.

Ik maakte de berekening hoeveel ik dan per maand nodig zou hebben om van te kunnen leven. Het gaat dan om boodschappen, een auto (die heb je wel nodig om naar de oppashuizen te kunnen rijden), gsm-abonnement, iCloud voor opslag, mutualiteit, medische kosten en ik kwam uit op 533€ per maand.

Een appartement kopen om te verhuren

Ok, en wat doe ik dan met het geld van de verkoop van mijn huis?

Ik bedacht dat ik daarmee een appartement zou kunnen kopen dat ik verhuur.

Stel dat je aan 800€ per maand verhuurt, en je doet er de kosten af, zoals onderhoud, KI, brandverzekering, hou je misschien iets rond de  650€ per maand over.

Maar het is wel weer een heel gedoe en zorgen erbij.

En wat als je huurders niet meer betalen, of dingen kapot maken?

Of als er collectief beslist wordt dat alle terrassen van het appartementsgebouw vervangen moeten worden en je moet daarvoor ineens 30.000€ betalen (dat overkwam mensen die ik ken).

Nee, dat is geen vrij en onbezorgd leven.

Het geld van de verkoop van je huis beleggen in indexfondsen

Ik ging ook eens kijken wat het zou betekenen als ik het geld dat ik denk over te hebben na de verkoop van mijn huis zou beleggen in indexfondsen en leven van de opbrengst.

De regel is dat de beurs gemiddeld 8% per jaar opbrengt en als je 4% per jaar zou afhalen, dan zou ik lang genoeg verder kunnen op die manier. (Over Indexbeleggen volgde ik een interessante cursus van Jonas Vermeulen van de FIRE Community).

En wat bleek … dat zou me 533€ per maand kunnen opleveren. :-0 Exact het bedrag dat ik nodig heb.

En dan zou ik er nog voor kunnen kiezen om remote opdrachten te doen (want 24/7 naar buiten staren, daar is ook niet veel aan, geloof me) voor extra inkomsten als ik zin heb.

Bedenkingen

Nu … het is geweldig om mogelijkheden te zien. Maar …

  • Wat als de beurs het eens wat minder goed doet? Normaal zijn die gemiddeldes daar wel op berekend.
  • Wat als ik eens geen oppashuis heb? Zij gaan dan zelf op vakantie, maar daar moet je dan wel het geld voor hebben.
  • Wat als je wat ouder wordt, en misschien fysiek wat minder aankunt of meer behoefte krijgt aan terug een eigen plekje hebben.
  • Wat als ik eigenlijk sowieso wel hou van mijn eigen plekje, en de gemoedsrust om niet elke keer weer een nieuw huis te moeten vinden …

Allemaal dingen om over na te denken. Maar er zijn opties. 🙂

Ilse Lathouwers

Als Virtual Assistant maak ik het leven van coaches gemakkelijker en ik deel tips over hoe je efficiënter kan werken en over handige online tools die je leven makkelijker maken.

Gepubliceerd op 13/03/2024

Over: Vrijheid

Schrijf je in op mijn nieuwsbrief om af en toe interessante tips en een blik achter de schermen te krijgen

Misschien vind je dit ook interessant…