fbpx
Selecteer een pagina

Minimalisme gaat over meer dan je huis opruimen

Minimalisme gaat niet alleen over een opgeruimd huis.

Het gaat voor mij ook over enkel eten wat je nodig hebt (en zo ben ik momenteel heel vlotjes heel wat kilo’s aan het verliezen). Enkel geld uitgeven aan de dingen die nodig zijn. En ook je hoofd helder houden.

Want hoe vaak zijn we niet aan het piekeren? Voelen we weerstand tegen iets dat is gebeurd of zou kunnen gebeuren. Zitten we in ons hoofd hypothetische gesprekken te voeren.

En dat piekeren neemt mentale resources in beslag.

En die resources kunnen we beter gebruiken voor andere dingen die ons leven leuker of beter maken.

Maak eens een lijstje van de dingen die je bezig houden. De topics waar je regelmatig over piekert, of dingen waar je een beslissing over moet nemen.

Schrijf ze bijvoorbeeld op in OneNote (mijn favoriete tool waar ik zo goed als alles in doe) of Evernote.

Als het iets is dat in de toekomst kan gebeuren, neem dan een beslissing over hoe je het gaat aanpakken als het gebeurt. Je gaat dit doen en dat zeggen. Ok. Dat is dan beslist. En nu maak je een commitment aan jezelf dat je er niet meer over gaat nadenken. Je hebt een plan. En zolang het niet gebeurt, ga je er geen mentale energie meer aan verspillen.

Of er is een keuze die je moet maken. Ga je X of Y doen? Schrijf het op en ‘tune in’ op helderheid over dat onderwerp. Neem de tijd om erover na te denken als je gaat wandelen of bezig bent met huishoudelijke taken. Schrijf de opties op. Wat zijn de voor- en nadelen van X? Wat zijn de voor- en nadelen van Y? Geef het een paar dagen tijd. Neem tijd om erover na te denken. En neem tijd om het even verder te laten ontwikkelen zonder dat je er over nadenkt. Geef het ruimte, maar hak dan de knoop door. Dit zal het worden.

Als er te veel hangende beslissingen in je hoofd blijven zitten, legt dat beslag op je mentale resources. Eens de knoop is doorgehakt, krijg je meer ruimte in je hoofd, voel je je een stuk lichter en kan je aan de slag met wat je hebt beslist.

Ilse Lathouwers
Ilse Lathouwers

Ik ben Ilse Lathouwers, een (bijna-extreme) minimalist, artist, blogger en webdesigner.

Ik neem je graag mee op pad naar een leven met meer vrijheid, rust en eenvoud.

Schrijf je in op mijn nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Vorige

Volgende

Geef een reactie