fbpx
Selecteer een pagina

De afgelopen maanden heb ik heel wat nieuwsbriefprogramma’s zitten uittesten en vergelijken.

Waarom ik overweeg weg te gaan bij Mailchimp

Prijs

Ik heb nu 1921 mensen op mijn mailinglijst bij Mailchimp en het is gratis tot 2000 inschrijvingen. Dat wil zeggen dat als er nog wat mensen bijkomen ik binnenkort ga moeten betalen. 28€ per maand. En dan kan ik ook maar 3 groepen aanmaken. En … ik probeer alles zo low budget mogelijk te houden. Want: Minder kosten = minder moeten = meer vrijheid. Nu… het is van 2016 geleden dat ik nog een nieuwsbrief heb uitgestuurd. Ik deelde toen vooral dingen over mijn zoektocht naar oplossingen om goedkoop te kunnen wonen (wonen in scheepscontainers, tiny houses …). Dus ik vermoed dat als ik nu nog eens een nieuwsbrief stuur dat er misschien wel wat mensen gaan uitschrijven. Maar toch, er komt wel weer een moment dat ik boven de 2000 zit en dan moet ik toch betalen.

Mogelijkheden

Mailchimp is handig als je start, 1 inschrijfformulier hebt en af en toe eens een mail stuurt naar je volgers. Maar nu heb ik onlangs 2 verschillende gratis weggevers gemaakt, met elk een inschrijvingsformulier en dan komen mensen in een aparte groep terecht. En ik heb nog 2 andere inschrijfformulieren, een heel simpel om gewoon op de hoogte te blijven en een popup op de site die je te zien krijgt als je van plan bent om de site toe te klikken. En dat zijn allemaal dingen die niet kunnen in de gratis versie van Mailchimp.

Alternatieven

Welke alternatieven heb ik allemaal onderzocht de laatste maanden?

ConvertKit

Dit heb ik 2 keer een kans gegeven, maar als ik een testmail stuurde, was de layout helemaal niet ok. Heb gemaild met de helpdesk, hebben aangegeven waar ik iets moest veranderen, heb dat gedaan, maar was nog altijd niet in orde. Ik krijg nu vaker nieuwsbrief mails die datzelfde probleem hebben. Het zou kunnen dat het alleen in het Mac mailprogramma is. Maar ik vind het gewoon niet professioneel om een nieuwsbrief te versturen waar al de tekst links tegen de rand van de mail plakt zonder witruimte. Dus… geen Convertkit.

ActiveCampaign

Even een gratis testaccount opgestart, maar dat was zoveel en overdonderend, met allemaal mogelijkheden die ik niet nodig heb en het zag er ook best complex uit en ik hou het graag eenvoudig. Dus… geen ActiveCampaign.

Enormail

Ik heb een paar keer serieus overwogen om naar Enormail over te stappen. Alles is zo duidelijk en eenvoudig en het is niet eens zo duur. Dit kan iedereen opzetten en gebruiken, ook als je er helemaal geen ervaring mee hebt. Het kost 12,5€ voor 2500 mensen op je lijst. Je kan het een maand gratis uittesten. En dat is misschien een klein beetje het nadeel. Daarna moet je wel meteen betalen. En ik had nog even tijd nodig om na te denken toen.

Mailpoet

Via mijn hosting kreeg ik onlangs de kans om voor maar 45€ per jaar gebruik te kunnen maken van Mailpoet, wat eigenlijk een WordPress plugin is, dus het loopt via je site. Maar daar zat ik al snel mee vast voor de dingen die ik wou doen.

MailerLite

Als ik van iemand een nieuwsbrief krijg, kijk ik altijd even via welk systeem ze het hebben gestuurd en zo ontdekte ik onlangs MailerLite. Hun inschrijfformulieren zijn heel mooi, en het systeem is superduidelijk en eenvoudig te gebruiken. En je kan helemaal gratis beginnen tot 1000 inschrijvingen, je kan zoveel groepen aanmaken als je wil, zoveel inschrijvingsformulieren als je wil en het is ook heel eenvoudig om een mooie popup te maken en op je site te zetten. Als ik mijn Mailchimp contacten zou verhuizen naar MailerLite, dan zou het me tot 2500 contacten 109€ per jaar kosten of 9€ per maand. Dat is helemaal niet zo veel. Ik heb al eens een testmail gemaakt en ook dat is heel eenvoudig en het ziet er ook heel goed uit.

Doe ik het of niet?

Nu is de enige vraag of ik het doe of niet. Want dan moet ik meteen betalen, terwijl ik het graag low budget houd. Maar ik ga binnenkort bij Mailchimp toch ook moeten betalen, dus dan zou ik toch overstappen. En nu kan ik bij MailerLite al meteen alles doen wat ik wil. Dus… Ga ik het gewoon doen.

Spannend

Ja, het is wel nog wat spannend om die eerste nieuwsbrief uit te sturen… Hoeveel mensen gaan er uitschrijven? Nu ja… eigenlijk is het niet erg als mensen zich uitschrijven die geen interesse hebben in de dingen die ik deel. Het kost alleen maar meer geld. Nu komt het er op aan om in die eerstvolgende nieuwsbrief goed te omschrijven waar het precies over gaat. Over een leven creëren met:

  • meer vrijheid, doen wat je graag doet en daarmee genoeg verdienen (dus ook over ondernemen en online marketing enzo) en je kosten verlagen zodat je minder moet en meer vrijheid krijgt.
  • meer rust, door te zorgen voor meer overzicht en eenvoud in je huis, op je computer, in je werk (en daar zijn handige online tools dan interessant voor) en in je hoofd

Is dat een beetje duidelijk? Of heb je suggesties over hoe ik dat beter kan uitleggen? 🙂 Anyway… Wil je op de hoogte blijven van hoe het verder loopt? Schrijf je dan in op mijn nieuwsbrief. 🙂 P.S. De links naar MailerLite zijn affiliate links. Dat wil zeggen dat als je ook klant zou worden bij MailerLite, dat ik daar dan een kleine commissie voor krijg, zonder dat je jou meer kost. Goed om te weten: Ik promoot alleen dingen waar ik helemaal achter sta.

Ilse Lathouwers
Ilse Lathouwers

Ik neem je graag mee op pad naar een leven met meer vrijheid, rust en eenvoud.

Schrijf je in op mijn nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.