fbpx

Ben je kunstenaar en maak je schilderijen of ander artwork dat 2D is? En dan bedoel ik dingen die je creëert op papier, canvas … een plat vlak dus. Ik weet dat het niet altijd zo eenvoudig is om goede professionele foto’s van je werk te maken. Maar er zijn een aantal methodes. Ik heb eens een workshop gevolgd van kunstwerkt waarbij we leerden om met een statief echt recht in het midden van het werk een foto te trekken, waarbij je dan ook nog moet letten op de juiste belichting enzo. Heel interessant.

Je foto trekken

Met je camera

Wat ik daarvan onthoud is dat je als je een foto trekt vooral moet proberen dat:

  1. Je werk zo recht mogelijk staat, dus aan een muur hangt, of op een statief staat, maar dan zo recht mogelijk en niet in een hoek.
  2. Dat je moet proberen om de foto te trekken vanuit het middelpunt van je werk.

Met een app

Er is een handige app Fotoscan van Google Foto’s voor iPhone of Android. Ik heb hem ontdekt toen ik wat oude foto’s wou inscannen en het werkt heel goed. Je moet 5 foto’s nemen van het werk (of de foto), 1 in het centrum en op elke hoek 1 en de app laat je weten waar je precies moet trekken. De app haalt er de schittering van daglicht of andere lichtbronnen ook af die je anders hebt als je gewoon een foto van een foto trekt. Het resultaat is een foto met rechte zijden, zonder de achtergrond van de tafel waar je werk opligt of de muur waar het aanhangt. Je vindt hier een handige handleiding.

Je foto bijwerken

Heb je al een foto getrokken met de camera van je smartphone, en wil je de randen eraf halen en zorgen dat de zijkanten recht zijn? Dan kan je de foto bijwerken met de gratis app Snapseed. Je kan de foto daarin niet alleen bijsnijden om de achtergrond weg te halen, maar via de functie ‘Perspectief‘, kan je de hoeken ook recht trekken. Toch als de foto waarvan je vertrekt vanuit een redelijk goede positie is getrokken. Ziezo. Nu maar goede foto’s maken van je werken.

 

Ilse Lathouwers
Ilse Lathouwers

Ik maak websites en ik neem je graag mee op pad naar een leven met meer vrijheid, rust en eenvoud.

Schrijf je in op mijn nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.