fbpx

3 Tips om niet ontmoedigd te geraken als je zelf je website maakt

Ben je van plan om zelf je website te maken? Dan is het aanlokkelijk om te werken met een bestaande template van bv Wix, Squarespace of een (gratis of betalend) thema van WordPress.

Ze zien er heel mooi en professioneel uit. En het lijkt alsof je enkel nog je eigen foto’s en teksten moet toevoegen, wat kleuren aanpassen en klaar.

Maar ik zie dat veel mensen ontmoedigd geraken als ze eraan beginnen.

Hieronder vind je 3 redenen waarom het moeilijker kan zijn dan het eerst lijkt en een aantal tips om het meteen goed aan te pakken.

Er zijn veel blokken die je niet nodig hebt

Sommige templates zien er fantastisch en super professioneel uit.

Maar als je dan zelf invulling begint te geven aan je website, besef je dat je heel wat van die blokken niet nodig hebt.

  • Dat blok waarbij je je team gaat voorstellen, heb je niet nodig, want je werkt alleen.
  • Zo’n blok om online een afspraak in te plannen of offerte aan te vragen is niet van toepassing voor jou.
  • Zo’n strook met getuigenissen van klanten voorlopig ook nog niet, omdat je net start.
  • Zo’n strook met cijfers over hoeveel klanten je al hebt gehad, hoeveel trainingen je al hebt gegeven, hoeveel producten je al hebt verkocht, is ook (nog) niet relevant.
  • Een blok waar je producten kunt in de kijker zetten is ook niet nodig, want je levert diensten.

En als je dan al die blokken gaat verwijderen die je niet nodig hebt … dan blijft er vaak nog maar weinig over van je mooie professionele website. 🙂

Tip: denk op voorhand na welke blokken je op je website wil en kies een design dat daar zo dicht mogelijk bij aanleunt.

Je hebt niet zoveel foto’s

Een website template ziet er vaak heel aantrekkelijk uit, omdat er mooie foto’s opstaan. En foto’s geven voor een groot deel sfeer en uitstraling aan je website.

Maar hoeveel foto’s kan jij op je website zetten die relevant zijn voor wat je aanbiedt? Kan jij elke foto van het design vervangen door een mooie eigen foto?

Als je producten verkoopt of als je locatie (gebouwen, omgeving) belangrijk is, dan is het evident dat die op je website komen.

Maar wat als je diensten levert? Je zal dan wel foto’s van jezelf op de website zetten. Misschien ook een foto van de locatie waar je je klanten ontvangt. Je kan ook wel eens een stockfoto gebruiken om wat kleur en sfeer aan je website te geven, maar ook weer niet te veel.

Als je heel wat foto’s uit de template gaat weghalen, ziet het er misschien een stuk minder mooi uit.

Tips:

  • Kies een design met minder foto’s, als wat je doet minder visueel is.
  • Of kies een design dat er ook goed zal uitzien als je heel wat foto’s weglaat.

De structuur komt niet overeen met hoe jij je verhaal wil vertellen

Als je de teksten begint te schrijven voor je website, dan merk je dat de structuur van de template niet helemaal past bij hoe jij je verhaal wil vertellen.

Je probeert eerst je teksten in de bestaande blokken te krijgen, maar besluit nadien misschien om je teksten dan toch maar in één blok te zetten, en dan stel je teleurgesteld vast dat er designmatig iets niet klopt en dat het er helemaal niet meer zo mooi en professioneel uitziet als je had gewild.

Tips:

  • Ga kijken naar andere sites die je mooi vindt om inspiratie op te doen over hoe je je teksten en foto’s kunt structureren.
  • Overweeg om met een drag en drop builder systeem te werken, zoals Divi voor WordPress. Zelf werk ik tegenwoordig altijd met Divi, omdat het een eenvoudig systeem is, dat je alle vrijheid geeft.

Kies je toch liever voor het gemak dat iemand anders jouw website maakt? Dan help ik je heel graag. 🙂  Klik hier voor meer info.

Ilse Lathouwers
Ilse Lathouwers

Ik ben Ilse Lathouwers, een (bijna-extreme) minimalist, artist, blogger en webdesigner.

Ik neem je graag mee op pad naar een leven met meer vrijheid, rust en eenvoud.

Schrijf je in op mijn nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Vorige

Volgende

Geef een reactie