fbpx

Dé oplossing om goedkoop te wonen

Goedkoop wonenWe zijn hier al een tijdje op zoek naar oplossingen om goedkoop te wonen.

 • Wonen in containerwoningen blijkt geen goedkope optie te zijn.
 • Modulair bouwen ook al niet.
 • En verschillende andere veelbelovende goedkope mogelijkheden uit het buitenland, mogen ook niet zomaar neergezet worden op gelijk welk lapje grond in België.

Dus… elke keer krijgen we opnieuw een beetje hoop, maar uiteindelijk blijkt het geen oplossing te zijn.

Maar… er is wél een mogelijkheid om goedkoop te wonen. Het enige wat je daarvoor moet doen is een beetje out of the box denken, durven en wat flexibel zijn. 🙂

Maar je moet je geen zorgen maken over bouwvergunningen, hebt geen onzekerheid over wanneer je er in kan en of ze je niet gaan wegjagen, omdat de reglementering niet helemaal duidelijk is.

Eenvoudige oplossing

Het is eigenlijk heel eenvoudig, maar veel mensen denken er niet aan of gaan er van uit dat het niet mogelijk is.

En als je bereid bent om het op wat langere termijn te bekijken, kun je zelfs nóg goedkoper (of zelfs gratis!) wonen dan als je nu meteen een definitieve oplossing wil.

Het gaat als volgt:

Zoek huizen tot 200 % van je budget

Je begint op Immoweb huizen te zoeken die je aanstaan en je bewaart ze.

Als maximumprijs geef je het dubbele in van wat je zou willen betalen. Als je je een huis van 100.000€ zou kunnen permitteren, dan geef je 200.000€ in. Vind je een lening voor een huis van 200.000€ haalbaar, dan zoek je tot 400.000€.

Bewaarde zoekertjes Immoweb

Bewaarde zoekertjes Immoweb

Doe een bod

De bedoeling is dat je, als de tijd rijp is, een bod gaat doen dat 50% lager ligt dan de vraagprijs.

Nee. Niet iedereen gaat daar natuurlijk zomaar ja op zeggen.

Kies de juiste tijd

Hier zijn ze duidelijk al vertrokken

Hier zijn ze duidelijk al vertrokken

Als een huis pas te koop is gezet, is er natuurlijk niemand die er 50% gaat afdoen.

Maar je ziet bij de zoekertjes hoelang ze al te koop staan. Staan ze al langer dan 6 maanden te koop? Zijn de meubelen al uit het huis als de foto’s getrokken zijn?

Dan kan je je voorstellen dat de mensen misschien stilletjes aan wanhopig aan het worden zijn. Ze zijn al de lening van hun nieuwe huis aan het afbetalen en hadden gedacht dat hun oude huis veel sneller verkocht zou geraken.

Ze moeten nog kadastraal inkomen betalen en wie weet nog andere kosten voor het leegstaande huis of appartement.

Misschien gaat het over een scheiding en willen de mensen gewoon van het huis af, zodat ze verder kunnen met hun nieuw leven.

Misschien gaat het over een erfenis en willen de erfgenamen gewoon hun geld. Ook al is het minder dan ze verwacht hadden.

Begrijp je wat ik bedoel? Als die mensen al 8 maanden geen enkel bod hebben gekregen, en jij komt eindelijk met een ok-het-is-niet-echt-wat-we-wouden-maar-het-is-misschien-onze-enige-kans-en-dan-zijn-we-er-tenminste-van-af bod. Dan zijn die mensen misschien bereid om ja te zeggen.

Let op: soms lijkt het alsof een zoekertje nog maar 2 weken online staat, maar hebben ze de afgelopen 8 maanden geprobeerd om het via een andere makelaar te verkopen bijvoorbeeld.

Wil je het op lange termijn bekijken?

Ben je bereid om het op langere termijn te bekijken?

Dan kan je dat huis dat 300.000€ kostte en dat je gekocht hebt aan 150.000€ (Frank Van Rycke van het boek In 10 jaar binnen, gaf tijdens een lezing een voorbeeld van een vrouw die dit effectief heeft kunnen doen) na 3 jaar verkopen aan 300.000€. In de veronderstelling dat je het mooi en gezellig hebt gemaakt, waardoor jij het wel sneller verkocht krijgt voor het bedrag dat het waard is.

En krijg je er geen 300.000€, maar slechts 265.000€ voor, dan nog heb je veel winst gemaakt, en heb je veel meer eigen middelen om in je volgende huis te steken.

Als je graag verhuist, kan je het nog een 2e keer doen, om dan uiteindelijk genoeg eigen middelen te hebben om je volgende huis te kunnen kopen zonder lening.

Extreem

Ik weet dat 50% afbieden extreem klinkt. En ik weet dat je veel nee’s gaat krijgen. Dus je moet geduld hebben en blijven proberen.

(Mijn mama zegt altijd: Nee heb je en ja kun je krijgen 🙂 )

Misschien is het uiteindelijk geen 50% dat je er kan afdoen? Om nadien zelf te verkopen aan de juiste prijs?

Toevallig

Eigenlijk is het bij mij ook een beetje zo gegaan. Niet omdat ik een strategie had, maar eerder toevallig.

Toen ik mijn eerste appartement in Erembodegem kocht, huurde ik nog, en ik had tijd om rustig rond te kijken.

App erembodegem van 140 m²

App Erembodegem van 140 m²

Ik was dat appartement in Erembodegem gaan bekijken en vond het heel leuk, maar ik was nog volop huizen aan het bezoeken en vergelijken. Uiteindelijk besloot ik toch nog eens te gaan horen of er over de prijs kon onderhandeld worden. En dat bleek het geval.

Want het stond al een jaar te koop en de jongen die het verkocht, had al een nieuwbouwappartement gekocht.

En… als hij zijn huidige appartement binnen de x weken kon verkopen, kreeg hij nog een groot deel van zijn registratierechten terug. En dus was hij bereid er een heel stuk af te doen.

Hij had het 2 jaar ervoor gekocht aan 165.000€ en ik heb het gekocht aan 135.000€!

Buiten een nieuwe gaswandketel van 3.000€ heb ik er niets aan veranderd (wel geschilderd). En 3 jaar later heb ik het (op 1,5 week!) verkocht aan 175.000€.

Daardoor bouwde ik meteen heel wat eigen middelen op voor mijn volgende huis.

Mijn volgende huis in Ninove was mooi en groot, maar de mensen die er de afgelopen 10 jaar in hadden gewoond, hadden er  niet zoveel in gedaan, en het was nogal afgeleefd en wat ‘flets’ qua inrichting een aankleding.

Het stond 2 maand te koop toen ik het ging bekijken en kon wel een beetje van de prijs doen. Ik denk dat het 269.000€ stond en dat ik het aan 257.000€ heb gekocht.

Ter info: Op dat ogenblik was ik helemaal nog niet met goedkoop wonen bezig, en wou ik gewoon een zo mooi mogelijk huis. Ik was dat jaar ook mijn eigen BVBA gestart, en ik heb het huis toen samen met mijn BVBA gekocht, die er ook een ‘pittige’ lening voor was aangegaan.

Ik heb er wat eenvoudige werken in gedaan (nieuwe Ikea keuken, vloer egaliseren + vinyl op, schilderen, nieuwe douchecabine, nieuwe ramen met dubbel glas), die niet zoveel kostten, maar die het huis wel veel frisser en moderner maakten.

Living voor

Living voor

Living na

Living na

Keuken voor

Keuken voor

Keuken na

Keuken na

3 jaar later heb ik het verkocht met 28.000€ winst (na aftrek van mijn investeringen in de verbeteringswerken).

Aangezien ik 1,5 jaar geleden nog geen bewuste lange termijn strategie had, heb ik het huis waar ik nu woon niet onder de prijs gekocht. (Mijn strategie was gewoon om een mooi huis te hebben voor minder geld, daarom ben ik van Oost-Vlaanderen naar Limburg getrokken).

(Even ter verduidelijking: Ik werkte toen als freelancer van thuis en kon gelijk waar gaan wonen. Een paar weken voor ik verhuisde, liet mijn opdrachtgever wel weten dat de samenwerking zou stop gezet worden wegens te weinig werk, wat wel even slikken was, maar uiteindelijk komen er wel weer nieuwe mogelijkheden op je pad. 🙂 )

Ik was de eerste bezoeker (nadat het 2 dagen online stond), heb er 5% af kunnen doen, maar ik weet dat ik hier geen 20.000€ winst op ga kunnen maken.

Maar mijn plan is nu wel dat ik nog 2 keer op zoek ga naar verkopers die dolgelukkig gaan zijn met mijn wat-lager-dan-ze-vragen bod. Met het doel om nadien mijn droomhuis te kunnen kopen zonder lening.

Conclusie

Dus, waar ik naar toe wil met dit artikel is … als je een huis koopt, zorg dan dat je het aan een goede prijs kunt kopen. Graag een heel stuk onder zijn werkelijke waarde.

Verkoop het na x aantal jaar aan de juiste prijs, waardoor je eigen middelen opbouwt die je in je volgende woning kan steken.

En als je genoeg moed hebt, doe je het nadien nog eens opnieuw. 🙂

Het doel is uiteindelijk om steeds minder te moeten lenen, zodat je maandelijkse kosten naar omlaag gaan.

Ilse Lathouwers
Ilse Lathouwers

Ik ben Ilse Lathouwers, een (bijna-extreme) minimalist, artist, blogger en webdesigner.

Ik neem je graag mee op pad naar een leven met meer vrijheid, rust en eenvoud.

Schrijf je in op mijn nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Vorige

Volgende

10 Reacties

 1. Myriam

  Dan moet je wel eerst een hoop geld hebben om te investeren en hoe dikwijls lukt zoiets? 1 keer in een miljoen? En waar woon je terwijl je wacht? Wat heeft dit trouwens te maken met goedkoop wonen?

  Antwoord
  • Ilse

   Wonen in een scheepscontainer voor 30.000€ blijkt jammer genoeg een illusie te zijn.
   De andere opties die ik tot nu toe uitzocht, blijken jammer genoeg ook niet goedkoop te zijn.

   Het ziet er naar uit dat we een weg moeten vinden in het reguliere systeem.

   Door meer eigen middelen op te bouwen (door te kopen aan een goede prijs en te verkopen met winst), kun je je lening naar omlaag halen.
   En dat is voor mij goedkoop wonen. Zo weinig mogelijk kosten voor het huis per maand. 🙂

   Antwoord
 2. Myriam

  Je koopt een appt voor 135000 + registratie + notaris + schuldsaldoverzekering ? Dan zit je toch zeker al aan 150000. Drie jaar later verkoop je voor 165000… In de eerste drie jaar heb je van je hypotheek nog bijna niks afbetaald en hup, plots kan je een huis kopen van 257000.
  Blijkbaar heb je dan nog ettelijke duizenden euroos over voor wat ”kleine verbouwingen”: nieuwe keuken, nieuwe ramen… Dan verkoop je dat weer na drie jaar en verhuis je effe naar Limburg. Want dat past zomaar met je werk enzo. Is dit eigenlijk een onzinblog ??

  Antwoord
  • Ilse

   Hey Myriam,
   Ik heb de post nog wat aangevuld met extra info zodat het hele plaatje duidelijk is. 🙂
   Nog een fijne zondag.
   Ilse

   Antwoord
  • Ilse

   Ja, over die meerwaardebelasting is blijkbaar veel onduidelijkheid.

   Toen ik mijn 2e huis ging verkopen, zei mijn (vorige) boekhouder dat er een risico was voor die meerwaardebelasting, maar hij wist het niet zeker.
   Zelfs bij de bank wisten ze het niet zeker.

   Maar mijn nieuwe boekhouder bevestigde wat er in het artikel staat: als je er zelf een jaar in woont is het ok.

   Als je je huis echter voor een deel met je bedrijf aankoopt, dat heb je het wel zitten. Je bedrijf moet wel meerwaardebelasting betalen.

   Antwoord
 3. georgie

  Ik heb het ook gedaan 8 jaar geleden goedkoop appartement gekocht. Helemaal gerenoveerd en later opnieuw verkocht met winst. Maar ondertussen ben ik op een leeftijd dat ik dat niet meer kan. Als ge het werk niet meer zelf kan en moet laten uitvoeren door professionals, is het geen optie. Bovendien kost verhuizen ook geld.
  Geen oplossing dus voormensen op leeftijd noch voor gezinnen met kinderen want dan leef je constant in een bouwwerf.
  Ik vind dit een onzinnig voorstel enkel voor jonge handige Harry’s met zin voor avontuur.

  Antwoord
  • Ilse

   Ik heb nooit één verbouwing zelf gedaan. Het enige wat ik zelf kan is schilderen.

   Ik heb het hier niet over het kopen van een krot en dat verbouwen.

   Zoals ik al schreef, het enige dat ik heb laten doen in het app dat ik kocht in Erembodegem was een nieuwe gaswandketel zetten.

   Het gaat over een goede deal doen bij de aankoop.

   Antwoord
 4. Sarah Van Hoecke

  Dag Ilse,

  Ik kwam naar jouw website waar je veel werk in stak.
  Uit interesse om met minder en toch goed te wonen.
  Ik merk dat je jouw weg goed vond met het verkopen en aankopen van een woning.
  In feite is dit niks nieuws, het is wat de vrije markt sinds jaar en dag toelaat.
  Ik wil geen afbreuk doen aan jouw visie, tenzij dat ik dit niet associeer met goedkoop wonen.
  Je kapitaal is vergroot doordat huizen en appartementen onwaarschijnlijk in waarde zijn gestegen. Je maakt winst zoals elke grote kapitalist dit doet – je koopt en verkoopt met veel winst. Dit creëert een markt waarbij personen die geen kapitaal hebben, geen betaalbare woning meer vinden. Je kan dus moeilijk spreken van goedkoop wonen. Dit is plat kapitalistisch en dat hoort niet thuis in vernieuwende visies, vind ik. Begrijp toch maar dat personen die niet kapitaalkrachtig zijn door dit systeem van kopen en verkopen voor veel meer geld in de armoede geraken. Informeer je ook hierover, beste Ilse.
  Ik vermoed dat je jou niet bewust bent van het systeem dat hierachter schuilt
  en dat net een kloof veroorzaakt in de samenleving waarin je leeft.

  Antwoord
  • Ilse

   Hey Sarah,
   de boodschap die je zou kunnen meenemen uit dit artikel is dat je je niet altijd moet laten afschrikken door de prijs die voor een woning gevraagd wordt.
   Ilse

   Antwoord

Geef een reactie