fbpx

Mag je een ‘tiny house’ bouwen in België?

gallery_54f0d9d889efa_-_01-millertinyhouse-048-edit1-lgnWe weten ondertussen dat er heel wat regeltjes zijn in België waardoor je niet doet wat je wil. 🙂

Hoe zit het met tiny houses, of hele kleine huizen? Mag je dat op een bouwgrond zetten?

Bij elke bouwgrond horen bouwvoorschriften en die bepalen hoe groot een woning mag zijn. Kleiner bouwen mag, maar dan ook weer niet tiny klein.

Blijkbaar zijn er minimumafmetingen voor ruimtes in een huis.

Je vindt ze in dit artikel. Maar zoals altijd is het weer niet helemaal klaar en duidelijk. 🙂

Ik vond in deze tekst:

1° 20 m² voor het hoofdvertrek;

2° 8 m² voor de keuken;

3° indien de keuken opgenomen is in het hoofdvertrek, beslaat dit laatste minstens 28 m²;

4° 14 m² voor de grootste slaapkamer en 9 m² voor de andere slaapkamers. De nettovloeroppervlakte die in aanmerking wordt genomen voor de minimumoppervlakten van de bewoonbare lokalen op zolderverdiepingen, is die die overeenstemt met een hoogte onder het plafond van minstens 1,50 meter. De woning bevat een private bergruimte.

§ 2. In nieuwe woningen waarvan de bewoonbare lokalen niet van elkaar gescheiden zijn, zoals studio’s, in een nieuw of bestaand gebouw, heeft de woonkamer, met inbegrip van de keuken, een minimale nettovloeroppervlakte van 22 m².

Mogen we hieruit besluiten dat een nieuw huis minstens 22 m² moet zijn? Of moeten we toch ook nog zorgen voor een slaapkamer en een private bergruimte?

En dan is er ook nog:

Elke woning heeft minstens één bad- of douchekamer met warm en koud water

Elke woning heeft minstens één WC, hetzij in een toilet, hetzij in een bad- of douchekamer. De afmetingen van het toilet bedragen minstens 0,80 meter x 1,20 meter

Is dat een ruimte die nog extra moet gerekend worden, of mag die in die 22 m² of is het 28 m²?

Wie weet hier alles van en kan dit wat duidelijker uitleggen? 🙂

Ik vond ook nog dit artikel over de mogelijkheid om een tiny huis in België te zetten, wel al van 2009: Gelukkig in een huis van 8 vierkante meter.

Ilse Lathouwers
Ilse Lathouwers

Ik ben Ilse Lathouwers, een (bijna-extreme) minimalist, artist, blogger en webdesigner.

Ik neem je graag mee op pad naar een leven met meer vrijheid, rust en eenvoud.

Schrijf je in op mijn nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Vorige

Volgende

2 Reacties

  1. Wes

    Hey! de provincie Vlaams-Brabant heeft een aantal percelen gedefinieerd waarop kleinschalig wonen mogelijk is. Voornamelijk om de illegale toestand waarbij mensen in vakantiewoningen permanent wonen te reguleren. Ik zie alvast mogelijkheden voor Tiny Homes. Bovendien is er na een ontwerpwedstrijd ook een catalogus van betaalbare en kleinschalige woningen uitgegegeven. Kijk hier even: http://www.vlaamsbrabant.be/wonen-milieu/wonen-en-ruimtelijke-ordening/architecten-lokale-besturen/kleinschalig-wonen/index.jsp

    Antwoord
  2. huybrechts hugo

    Bedoeling is later een klein huis te kopen . Zelf ken ik er niet al te veel , daarom ……………

    Antwoord

Geef een reactie