fbpx

Goedkoop wonen is eigenlijk heel gemakkelijk. Alhoewel…

Een goedkope woning

card board house - wikkel houseWeet je, goedkoop wonen is eigenlijk helemaal niet moeilijk.

Ze slaan je rond de oren met artikels over heel mooi wonen in scheepscontainers voor geen geld, Tiny Houses die zo goedkoop zijn dat je niet voor de rest van je leven vast hangt aan een dure lening en dan nog andere alternatieven (zoals het Wikkel house of Cardboard house, zie de Facebookpagina) die er mooi en ‘design’ uitzien en die dan ook nog eens niet veel geld blijken te kosten.

En ja, wij zijn best wel bereid om in te leveren op grootte.

En de scheepscontainers zijn al een tijdje hot, de Tiny Houses komen nu op, maar we vergeten dat er nog zoveel andere mogelijkheden zijn om goedkoop te wonen. Zoals een (sta)caravan, een mobilhome, een Yurt, een chalet en noem maar op.

Dus een goedkope woning op zich is niet het probleem.

Locatie

Het probleem is dat je die goedkope, vaak mooie, alternatieve woonvormen niet zomaar gelijk waar mag zetten.

Er zijn nu eenmaal bouwvoorschriften die bepalen hoe het huis er (ongeveer) moet uitzien dat op dat lapje bouwgrond zal komen. En nee ze doen dat niet alleen om ons te pesten ;-), ze willen er natuurlijk ook voor zorgen dat het straatbeeld wat in evenwicht blijft.

In de natuur

Soms kom ik op een plaats, midden in de natuur, in een heel afgelegen straat, met enkel weides en een bos ernaast. En dan denk ik: ‘Kijk sie. Hier zou ik nu mijn huisje willen neerzetten. Zo met zicht op die open vlakte en ernaast een bos.’ En weidegrond is dan ook nog eens heel goedkoop. 🙂

Maar mochten nu alle weides in die straat volgezet worden met tiny houses en caravans en containerwoningen… Mja… dan zou het beeld er toch ook weer niet meer zo harmonieus uitzien en hoeft het misschien ook niet meer voor mij. Dus laat ons zeggen: Ze moeten alleen mij toestemming geven. :-p

Ik wil maar zeggen: ik begrijp wel dat er regels zijn die er voor zorgen dat we er geen zootje van maken.

En nee nu gaan we het niet hebben over hoe het straatbeeld er nu al soms niet echt al te best uitziet. Ik bedoel maar: als iedereen kris kras caravans en tiny houses en yurts gaat neergooien waar hij of zij het maar bedenkt, dan gaan we toch ook niet meer zo gelukkig zijn he?

Waar kan het wel?

In het interview met Louis van Tiny Houses Belgium hoorden we dat de meest haalbare manier is dat je je Tiny House in de tuin kunt zetten van iemand die je kent (op max 30 meter van het bewoonde huis). Maar dan nog moeten de buren en de gemeente er mee akkoord zijn.

Die regel geldt voor campers voor permanente bewoning, dus een (sta-)caravan zal daar ook wel voor in aanmerking komen.

Maar… dan moet je wel iemand vinden die het ziet zitten dat je met jouw goedkope woning in zijn of haar tuin komt staan en je moet er mee kunnen leven dat je afhankelijk bent van anderen.

Want wat als ze ineens zouden willen verhuizen? Of als de relatie niet meer zo goed zit? Of als de buren het ineens toch niet meer zo leuk vinden? En je moet ook je domicilie bij die mensen kunnen zetten. Wat als blijkt dat je er terug wegmoet? En je hebt dan net 50.000€ geïnvesteerd in je goedkope woning (die je misschien niet zo snel verkocht krijgt omdat anderen hetzelfde probleem hebben als jij, namelijk: waar zet je het neer he?).

Conclusie

Waar wil ik dus naartoe?

Het is zeker mogelijk om een goedkoop huis te vinden of bouwen. Alleen zijn er geen eenvoudige oplossingen om het te kunnen plaatsen.

Dus… ook al blijven ze ons zot maken met filmpjes en foto’s van goedkope woningen… ’t Is voorlopig nog niet zo evident voor hier in België.

Maar maar maar… Als jullie voorbeelden hebben van hoe het wel kan (in België graag), van goede oplossingen waar je goedkoop kan wonen met een gerust hart, laat het me weten. Dan deel ik het graag met onze fijne Goedkoop wonen community.

Wij blijven in ieder geval uitkijken naar oplossingen! 🙂

Ilse Lathouwers
Ilse Lathouwers

Ik ben Ilse Lathouwers, een (bijna-extreme) minimalist, artist, blogger en webdesigner.

Ik neem je graag mee op pad naar een leven met meer vrijheid, rust en eenvoud.

Schrijf je in op mijn nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Vorige

Volgende

3 Reacties

 1. Van Reusel

  Ik woon al enige tijd in een woonwagen die ik zelf renoveerde. Mijn woonwagen staat op iemands privédomein. Het terrein is onlangs verkocht en ik moet er weg. Ik zit met de handen in het haar, want ik vind niet zomaar een andere plek waar ik elektriciteit, water en wc kan gebruiken (en betalen natuurlijk).
  Wie kan mij helpen?

  Antwoord
 2. Luc Rik Vlaemynck

  Ilse, de enige ben je blijkbaar met dit fantastisch initiatief, de enige reactie op dit mooie verslag, “Van Reusel, ik hoop dat het probleem ondertussen is opgelost. En nu ik, moeilijk een in een kort verslag samen te vatten, een poging. Een goed leven is geleid tot het heengaan van geliefde waarvoor de laatste jaren thuis is gebleven om voor haar te zorgen. Het opbrengst oud huurhuis werd goedgelovig terwijl het dagdagelijks thuis graties voor de eigenaar gerenoveerd en een 8 jaar later het heengaan van vouwtje werd het huis verkocht. 35 jaar rijkelijk bezaaid met allerlei materialen en nooit schulden gehad dan wel geen huis en 1 een huiscontract van 1 blz vond de tegenpartij velerlei onder de gorden waarbij ik uit het huis werd gezet. Een ziekte (hoge bloedplaatjes) kwam aan het licht tijdens het twee jaar dakloos zijn. Ondertussen onderdak in een sociale woning kan ik mijn draai niet vinden en zoek ik de uitweg naar wat ik altijd heb gewild. Ik ben afkomstig van den buiten “bachten de cupe” een boerendorp Gyverinckhove, was ooit 3 jaar para commando en heb als trucker eind jaren tachtig begonnen een 12 jaar als een nomade gans Europa afgereisd. Mevrouw Ilse, als 60 jarige probeer ik het pensioen in orde te krijgen en eens dit midden 2020 in orde vermoed ik weliswaar met een karig inkomen iets te vinden in de aard van een stuk grond waarvoor bij derden een 45/-50.000 beschikbaar is of 1 van de verschillende mogelijkheden je hebt vernoemd. Het zou inderdaad makkelijker zijn mocht het domiciliëren verbod er niet zijn. Vandaag heb ik wat prijzige chalets in de Ardennen gezien maar ook betaalbaar maar vervallen en dus werk aan waar mocht gedomicilieerd. Als zoiets in de wilde natuur volgend jaar word gevonden en er is op zijn minst een dak dat niet invalt, de nutsvoorzieningen minimaal dan ga ik ervoor. Ik hoop nog minstens 15 jaar te leven, dus net de leeftijd van een prachtige vriend de hond die dan hopelijk wel eerder dit aards verlaat dan ik. Ik had het nu alleen gemunt op een chalet, Ilse, u haalde tal van mogelijkheden aan, die zal ik dan ook allemaal gestaag onder de loep nemen. Nogmaals bedankt om uw mooi verslag te mogen doornemen.
  Luc Rik

  Antwoord
  • Luc Rik Vlaemynck

   Tegenpartij velerlei onder de gorden (rechtzetting typefout) ONDER DE GORDEL.

   Luc Rik

   Antwoord

Geef een reactie