fbpx
Skilpod woning

Skilpod woning

Vorige week heb ik een goed gesprek gehad met Jan van Skilpod.

Hier het verslag.

Kan Skilpod een huis bouwen waarin je permanent kan wonen?

Ja, dat is geen enkel probleem.

Hebben jullie al concrete projecten in België gerealiseerd?

We zijn nu net gestart met een volledige nieuwbouw in Ham. Het wordt een combinatie van 3 Skilpods van 4 x 12m. De woning heeft in totaal een oppervlakte van 144 m².

De 3 Skilpods staan naast elkaar, omdat deze mensen graag alles op de begane grond hadden, maar de Skilpods kunnen ook op elkaar gestapeld worden.

Vorige week werd de bouwvergunning goedgekeurd. Voor het einde van dit jaar zal hun woning er staan.

Krijg je gemakkelijk een bouwvergunning voor een Skilpod woning?

Skilpod woning

Skilpod woning

Het was geen probleem om voor dit project een bouwvergunning te krijgen.

Alles hangt af van de bouwvoorschriften die gelden voor een bepaald stuk grond.

Als er eerder klassieke voorschriften gelden, waarin met een baksteen en een puntdak moet gewerkt worden, dan zal je geen goedkeuring krijgen.

Het zijn eerder ‘design’ woningen.

Voldoen de Skilpod woningen aan alle isolatie- en ventilatienormen?

Ja. de bouwtechniek voldoet zelfs al aan de energienormen van 2021. De woning die we nu gaan bouwen heeft een E-peil van 28.

Welke funderingen zijn nodig om een containerwoning te plaatsen?

Skilpod woning

Skilpod woning

We werken met schroeffunderingen als het over voor tijdelijke toepassingen gaat, zodat nadien alles terug kan meegenomen worden.

Voor permanente bewoning, wordt met een klassieke fundering gewerkt. Er is echter geen volledige bodemplaat nodig omdat de Skilpod zelfdragend is.

Voor het concrete project in Ham werd met een betonnen kelderverdieping gewerkt omdat de grond oploopt naar achter toe en de mensen graag hun auto binnen wilden kunnen zetten.

Hoe zit het met de prijs?

De gemiddelde prijs is 1200 à 1300€/m² incl. btw.

Het ligt dus in dezelfde lijn met traditioneel bouwen. Maar voor die prijs gebruiken we wel heel hoogwaardige materialen en kunnen we aan een E-peil van 28 geraken.

Wat zijn dan de voordelen van bouwen met skilpod?

  • Skilpod woning

    Skilpod woning

    Het design

  • De snelheid van het bouwproces: 2 maanden
  • Je hebt op voorhand een duidelijk overzicht van de kosten.
  • Je hebt één aanspreekpunt
  • Je hebt een E-peil van 28 voor die prijs
  • Het is modulair en je kan later uitbreiden als je wil.

Is het toch mogelijk om het goedkoper te maken?

Ja. De kostprijs kan gedrukt worden door te besparen op de afwerking en bijvoorbeeld geen gevelbekleding aan de binnenkant te nemen. De productiebekleding kan zo behouden worden. Of standaard worden er aluminium ramen geplaatst, maar door voor pvc te kiezen, kan je ook geld uitsparen.

Dan moet je wel aan 1000€/m² incl. btw geraken.

We staan er zeker voor open om samen na te denken over low budget oplossingen.

Weet jij hoe klein je mag bouwen?

Stedenbouw wil dat op een bouwgrond een ‘gezinswoning’ wordt geplaatst. En sommige gemeenten zien een woning van 40m² soms niet als een volwaardige woning. Daar zou je alleen of met 2 misschien wel kunnen wonen, maar niet met een heel gezin.

(We zijn nu even aan het kijken naar kleinere woningen, want minder oppervlakte betekent ook minder kosten. Natuurlijk heb je altijd de prijs van een badkamer en keuken erbij. En als je kleiner bouwt, wordt de prijs per m² wel wat hoger).

Ook kan een gemeente vinden dat een kleine woning niet binnen het straatbeeld past.

Je kan wel een bouwaanvraag indienen waarbij je aangeeft dat je klein begint, maar dat je plannen hebt om uit te breiden, en dan kan je die ook meteen laten vergunnen (zonder verplichting als het effe kan).

In Lommel is het blijkbaar moeilijk om een huis met een kleine oppervlakte goedgekeurd te krijgen. Daar zou de gemeente liever grote oppervlaktes verkopen, omdat het KI dan hoger is en dat is interessanter voor de gemeentebelasting. In Ham zou een kleine woning gemakkelijker goedgekeurd worden.

Is een Skilpod altijd een open bebouwing?

Nee, we kunnen ook een halfopen bebouwing en zelfs in gesloten bebouwing bouwen.

De plannen

Skilpod gaat me een grondplan bezorgen voor een woning van 60m². Ik ga in verschillende gemeenten bouwgronden opzoeken en dan met het plan langs stedenbouw om te kijken wat mogelijk is.

Heb je een voorkeur voor een bepaalde gemeente en zelfs een bepaalde bouwgrond? Laat het me weten. Ik wil in elke provincie graag minstens één gemeente.

In tweede instantie ga ik met Skilpod samen zitten en kijken of ze een low budget oplossing kunnen uitwerken. Dan geef ik je ook concrete plannen en cijfers.

Wil je meer weten? Contacteer Skilpod.

Ilse Lathouwers
Ilse Lathouwers

Ik maak websites en ik neem je graag mee op pad naar een leven met meer vrijheid, rust en eenvoud.

Schrijf je in op mijn nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.