fbpx

Goedkoop wonen – de mogelijkheden

02G58181Hoe het ondertussen zit met mijn onderzoek naar goedkoop wonen?

Wel… tot nu toe is de conclusie dat er (nog) geen voor de hand liggende goedkope oplossing is als je wil bouwen.

Wonen in scheepscontainers en modulair bouwen blijkt even duur te zijn als traditioneel bouwen…

Bovendien hebben de weinige aanbieders in België er ook nog zo goed als geen ervaring mee om projecten te zetten om in te wonen. 

Wil je goedkoop wonen, zou ik zeggen:

Kopen:

 • Koop in een goedkope streek – zoals Limburg of over de taalgrens
 • Koop op een goed moment. Als een huis bijvoorbeeld al een tijdje te koop staat en de mensen willen heel graag geld, dan kan je soms enorm afbieden en een degelijk huis aan een lage prijs kopen. Het strafste verhaal dat ik hierover heb gehoord is een vrouw die een huis van 300.000€ heeft kunnen kopen voor 150.000€.

Bouwen:

 • Koop een goedkope bouwgrond (die wel kwalitatief goed is!) in een goedkope streek
 • Zoek een goedkope bouwfirma – met goede referenties uiteraard
 • Bouw klein – als stedenbouw akkoord wil gaan met je plannen // dus eerst checken voor je een grond koopt of je ‘kleine’ project aanvaard gaat worden.

Ziezo.

Dat is de stand van zaken momenteel. 🙂

Heb je zelf andere informatie? Laat het me gerust weten!

Ilse Lathouwers
Ilse Lathouwers

Ik ben Ilse Lathouwers, een (bijna-extreme) minimalist, artist, blogger en webdesigner.

Ik neem je graag mee op pad naar een leven met meer vrijheid, rust en eenvoud.

Schrijf je in op mijn nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Vorige

Volgende

6 Reacties

 1. Renate Van Damme

  Dikke mercie voor het delen van je veldwerk… Zoals je zelf al gemerkt hebt werkt dit onderzoek vrij ontmoedigend… Voor mensen met een kleine beurs en alleenstaanden is het vechten tegen de bierkaai… naar deze doelgroep wordt gewoon niet omgekeken omdat er niks aan te verdienen valt… Zo spijtig!…

  Antwoord
 2. Jolien

  Een heel interessante piste voor veel (jonge) kopers is om een sociale lening aan te gaan. Hierdoor kan je wel iets kopen en renoveren zonder al te zware druk van een hoge afbetaling op je schouders (vaak op een moment dat veel mensen nog maar een het begin van hun carrière staan en geen vaste job hebben bijvoorbeeld).

  Antwoord
 3. Pieter Machiels

  Ik ben meer dan superenthousiast over de recente uitgave “kleinschalig wonen” van de provincie Vlaams Brabant. Er staan ontwerpen in van diverse woningen tot 50 en 80 m2 met vermelding van de ontwerper, zijn uitvoerende partners, technische info en gebruikte materialen EN niet onbelangrijk de prijsraming. Zie http://www.vlaamsbrabant.be/kleinschaligwonen

  Helaas is het niet eenvoudig om dit in de praktijk om te zetten … betaalbare grond vinden is een probleem met bijkomend de stedebouwkundige regelneverij alsook het totaal gebrek aan interesse van de lokale en (oostvlaamse) provinciale overheden.
  Wanneer eindelijk concrete initiatieven naar zulk een prachtige projecten want hier moet mijns insziens enorm veel interesse voor bestaan…. ???

  Ikzelf blijf als alleenstaande nu al meer dan 2 jaar op mijn honger zitten bij m’n zoektocht naar leuk en betaalbaar wonen.

  Antwoord
  • Ilse

   Bedankt voor deze link!

   Antwoord
 4. meriander

  Wij zoeken met spoed een plekje om (tijdelijk ) te mogen verblijven, dit omdat degene waar wij bij inwonen plotseling de huur heeft opgezegd om bij zijn vriendin te gaan wonen. Hij heeft ons dit vorige week pas kenbaar gemaakt. Wie kan ons helpen om vanuit een veilige plek weer een plekje te vinden voor ons?

  Antwoord
  • Ilse

   Kan je wat meer info geven? In welke regio zoeken jullie een plek, en met hoeveel zijn jullie (leeftijd kinderen)?

   Antwoord

Geef een reactie