fbpx

Een goedkoop huis maar met mooi bijgebouw

Skilpod-micro-homeWat ik heel belangrijk vind in een huis (en wat ik nu een beetje mis), is dat er heel veel licht en ruimte is in de living en de eetplaats (omdat ik daar de hele dag doorbreng – ik werk van thuis). 

Omdat mijn budget beperkt is, was ik wat beginnen opzoeken over modulair bouwen. En zo kwam ik bij foto’s uit van kleinere modules die bij een huis worden bij gebouwd in de tuin, bijvoorbeeld als home office.

Ik dacht eerst, nee, dat is het niet.

Maar toen kreeg ik een geniale ingeving.

c8_i222Ik zou ook een gewoon, goedkoop huis kunnen kopen (dat wel voldoet aan mijn eisen: afgelegen, in de rust, natuur, stilte) met een grote tuin met een oneindig zicht, en dan in die tuin zo’n modulair bijgebouw zetten.

Mpodet één en al ramen. Waar ik dan overdag een hele dag kan gaan zitten lezen, schrijven en werken (en de hondjes mogen mee) en zodat ik volop van het licht en de natuur kan genieten. En ’s avonds trekken we dan wel terug naar ons gewone huis (waarvoor de eisen dat iets minder hoog zijn).

Ik had eens gehoord dat je tot een bepaalde oppervlakte in je tuin mag bijbouwen zonder dat je er een bouwvergunning of architect voor nodig hebt.

Ik heb het terug gevonden op de Immoweb site

Werken waarvoor geen vergunning nodig is in Vlaanderen

Losstaande bijgebouwen: tuinhuis, garage …

Er geldt onder voorwaarden een vrijstelling van vergunning voor het optrekken van vrijstaande bijgebouwen in de zij- en/of achtertuin. Het kan hier gaan over een tuinhuis, poolhouse, vrijstaande carport,vrijstaande garage, serre… 

skilpod-tuinkantoor-interieurEr geldt een maximum van 40 vierkante meter oppervlakte aan vrijstaande bijgebouwen per woning. Let op: ook reeds bestaande losstaande bijgebouwen worden hierbij gerekend. 

De vrijstelling geldt enkel als de losstaande bijgebouwen: 

 • een hoogte van 3 meter niet overschrijden,  
 • maximaal 30 meter van de woning opgetrokken worden,  
 • in de zijtuin 3 meter van de perceelsgrens blijven,  
 • in de achtertuin 1 meter van de perceelsgrens blijven of tegen een bestaande scheidingsmuur op de perceelsgrens gebouwd worden zonder deze bestaande scheidingsmuur te wijzigen. 

De vrijstelling geldt niet als de losstaande bijgebouwen opgetrokken worden: 

 • Screenshot+2015-08-28+16.31.00in ruimtelijk kwetsbaar gebied,  
 • in een oeverzone, afgebakend in een bekkenbeheersplan of deelbekkenbeheersplan Deze informatie kan je bekomen bij de gemeentelijke diensten,  
 • in de 5 meter brede strook langs waterlopen. 

Is er een architect nodig?

Garage: nee, op voorwaarde dat:
 • de oppervlakte kleiner is dan 30 m²;
 • de kroonlijst niet hoger is dan 3 m;
 • de totale hoogte van de garage niet meer is dan 4,5 m.

Geniaal!

Skilpod is één van de bedrijven die dit doet.

Moraal van het verhaal: denk out of de box om je droomhuis te realiseren. 😉

Ilse Lathouwers
Ilse Lathouwers

Ik ben Ilse Lathouwers, een (bijna-extreme) minimalist, artist, blogger en webdesigner.

Ik neem je graag mee op pad naar een leven met meer vrijheid, rust en eenvoud.

Schrijf je in op mijn nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Vorige

Volgende

1 Reactie

 1. johan

  zolang je het bijgebouw niet verwarmt mag je bovenstaande regel volgen. Maar wanneer je het verwarmt moet het “Bijna Energie Neutraal” ofwel B.E.N. gebouwd worden. Een architect is vereist maar voor dergelijke projecten kun je voor 400 – 600 euro een architect vinden.

  Antwoord

Geef een reactie