fbpx
Selecteer een pagina

earthship BelgiëIemand stelde me de vraag of het mogelijk is om in België een Earthship te bouwen.

Goede vraag.

Ik ging al eens op zoek en kwam bij een forum van Ecobouwers waarin een aantal mensen die er iets interessants over te vertellen hebben over de mogelijkheden praten. Onder andere iemand van stedenbouw en iemand van Earthship Belgium.

Boeiende discussie. En uiteraard gaat het hier ook weer over dezelfde vragen als bij andere alternatieve woonvormen. Waar moet je bouwgrond aan voldoen, hoe zit het met bouwvergunningen, EPB waarden enz.

Het is al van 2007-2008, maar toch interessant om te lezen als dit iets is dat je interesseert.

Je vindt de topic hier.

Een tip waarvan ik denk dat die ook nuttig is als je wil bouwen met containers is deze:

Als je iets “heel speciaals” wil bouwen, kijk je best uit naar een perceel in woongebied volgens het gewestplan, niet in een bpa of rup en niet in een verkaveling.
Je hoeft echter niet per sé eigenaar te zijn om een bouwaanvraag in te dienen. Als de huidige eigenaar maar akkoord gaat.
We raden vaak aan om een verkoop af te sluiten onder de opschortende voorwaarde van het verkrijgen van een vergunning of stedenbouwkundig attest voor een bepaald project binnen een bepaalde termijn.

En ook deze:

Er bestaat ook zoiets als een stedenbouwkundig attest, dat is een soort van “proefvergunning”. Je vraagt dan infeite of de bevoegde instanties zich kunnen akkoord verklaren met jouw bouw-intenties. Als je definitieve bouwplannen dan niet te fel afwijken van het eerst ingediende ontwerp ben je redelijk zeker dat het wel zal worden goedgekeurd. De procedure is heel wat simpeler dan voor een bouwvergunning.

Maar de organisatie van Earthship Belgium heeft het precies ondertussen opgegeven, zoals je kan lezen op hun Facebookpagina.

Ilse Lathouwers
Ilse Lathouwers

Ik neem je graag mee op pad naar een leven met meer vrijheid, rust en eenvoud.

Schrijf je in op mijn nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.