Selecteer een pagina
Zo verlaag ik mijn kosten voor gas, elektriciteit en water

Ilse Lathouwers

Ik schrijf over de dingen die ik uitprobeer en leer terwijl ik een leven aan het creëren ben met zoveel mogelijk vrijheid, (innerlijke) rust en eenvoud.

Gepubliceerd op 17/01/2022

Over: Geld

Zo verlaag ik mijn kosten voor gas, elektriciteit en water

Ik hou al sinds 2017 al mijn uitgaven en inkomsten bij. Maar sinds 2018 ben ik ook begonnen met mijn meterstanden voor gas, elektriciteit en water elke maand op te schrijven. Zo vond ik het altijd al wel een leuk project om de jaren en maanden met elkaar te vergelijken. Al hangt bij gas ook veel af van de buitentemperatuur natuurlijk.

Ik probeerde elk jaar wel altijd een beetje beter te doen. En dat lukte ook zonder veel moeite.

Maar nu de prijzen ineens zo hoog geworden zijn is het geen nice to have meer, maar een must have. Ik kwam van 88€ per maand voor gas en elektriciteit bij Lampiris, als ik zou blijven zou ik 230€ per maand betalen voor vast en 220€ voor variabel. Via het onafhankelijk adviesplatform kwam ik uit bij Bolt als goedkoopster alternatief voor mij voor 163€ per maand variabel.

Maar ik vind het best wel spannend als ik die verhalen hoor van mensen die ineens 800€ of meer dan 1000€ per maand moeten betalen.

Dus … ben ik momenteel nog een fameus tandje aan het bijsteken. En eigenlijk vind ik dat wel een tof project hoor. Optimaliseren en finetunen op alle vlakken in mijn leven is eigenlijk wel mijn favoriete hobby.

Wat ik dus nu allemaal doe.

Wat ik doe om minder gas te verbruiken

Boven geen chauffage

Boven verwarm ik eigenlijk sowieso nooit. Afgelopen jaren als het eens heel koud was, dan deed ik voor de gezelligheid wel de chauffage op mijn slaapkamer aan, maar eigenlijk hoefde dat niet, want ik heb een (verwarmd) waterbed, dus als ik onder de dekens blijf is het lekker warm. Dus … helemaal geen verwarming meer boven.

Niet meer onder de douche blijven staan als ik klaar ben

Niet te lang onder de douche blijven staan. Zeker in de winter en in een dus niet verwarmde badkamer, kon ik er wel van genieten om na het douchen nog even te blijven staan onder het heerlijk warme water. Maar nu is het dus douchen en water terug uit.

’s Nachts 16°C, overdag 19°C

Ik heb een sphynx (kat zonder haar) en die moet het altijd warm genoeg hebben. Daarom had ik mijn chauffage vroeger altijd, dag en nacht, thuis of niet thuis altijd op 21°C.

De laatste jaren was ik toch begonnen om het ’s nachts en als ik er niet ben op 19°C te zetten. Want uiteindelijk heb ik genoeg cosy caves, voor elk beestje 1 (ik heb 2 Whippets en 1 Sphynx), dus kunnen ze allemaal lekker warm liggen als ze willen.

Nu het ineens allemaal zo duur wordt, doe ik het nog anders. Ik zag onlangs dat mensen die ook Whippets (windhonden) hebben, het bij hun thuis op 16°C houden voor de beestjes.

Dus nu laat ik het van 21u tot 9u naar 16°C gaan en tussen 9u en 21u gaat hij naar 19°C.

In het begin als ik nog vanalles aan het doen ben, is dat ok. Als ik een tijdje stil zit en het wordt te koud, dan zet ik het op 20°. Voelt dat op een gegeven moment ook te koud aan, dan zet ik het op 21°. Het is de eerste maand dat ik dit doe, dus heel benieuwd naar de resultaten!

De verwarming in de keuken uit

Deze maand heb ik voor ’t eerst de verwarming in de keuken uitgezet. Als ik daar ben, ben ik toch aan het bewegen, en het is niet dat de andere chauffages in de living harder moeten werken, aangezien de thermostaat dicht bij de andere chauffages staat.

Tanden beneden poetsen, liefst na het afwassen

Ik poetste mijn tanden vroeger altijd in de badkamer. Maar ik heb een tand die moet ontzenuwd worden (gepland in april) en koud water om te spoelen is niet echt een optie momenteel, dus heb ik warm water nodig om mijn tanden te poetsen. Maar in de badkamer duurt het even voor er warm water is (tenzij net na het douchen, dan valt het wel mee).

Daarom heb ik mijn tandpoetsgrief nu verhuisd naar de keuken, en probeer ik te poetsten net na het afwassen, dan staat het warm water klaar.

Extra voordeel: het is ook fijner om niet vlak voor je gaat slapen als je al een beetje soezelig bent, nog met iets fresh mintachtig in je mond te moeten waardoor je weer helemaal klaarwakker bent. Ik poets dus na het avondeten, zo rond 17u à 18u.

Kraan op koud

Ik zorg dat de kraan ook altijd op koud staat en niet tussenin op lauw. Omdat ik denk dat de gasketel dan toch altijd even in gang moet schieten om er niet-koud water van te maken.

Wat ik doe om minder elektriciteit te verbruiken

Mijn elektriciteitsverbruik is de afgelopen jaren opvallend veel gezakt en ik weet niet echt hoe het komt.

De laatste tijd zet ik naast mijn cijfers welke aanpassingen ik heb gedaan. Maar vroeger deed ik dat nog niet. De laatste maanden heb ik veel aanpassingen op 1 maand gedaan, dus dan weet ik ook niet precies wat het meeste effect heeft.

Laptop minder lang opladen

Vroeger liet ik mijn laptop eigenlijk de hele dag in de lader steken. Nu laad ik hem alleen op tot hij terug op 100% staat. En dat blijkt al na een paar uurtjes te zijn.

Lampen uit

Ik lette er vroeger al heel erg op, maar nu nog iets meer. Als ik aan het afwassen ben ik de keuken, doe ik het licht in de living uit enzo. En als het niet echt nodig is om ergens licht aan te doen, doe ik het ook niet.

Lader iPhone uit stopcontact

Waar ik momenteel aan probeer te denken is om de lader van mijn iPhone overdag uit het stopcontact te trekken (ik laad ’s nachts). Ik weet niet of het veel gaat uithalen, maar alle beetjes helpen.

Geen stand-by lampjes meer

Heel wat apparaten hebben een lampje dat aanstaat als het toestel stand-by is. Ik heb eens de ronde gedaan en ik heb nu niets meer met een stand-by lampje aan (moest niet zoveel aanpassen).

Mijn oven/microgolf geeft bv geen tijd aan en ook mijn fornuis heeft geen stand-by lampjes.

Het enige wat ik nog heb is mijn wifi extender. Die heeft veel lichtjes en zou ook niet altijd moeten aanstaan, maar die zit zo stevig in het stopcontact, dat als ik hem eruit trek dat ik ervoor moet zorgen dat ik het stopcontact niet mee heb. En je kan die blijkbaar niet op een verdeelstekker steken. Dus dat is het enige dat ik niet heb opgelost. > Tips zijn welkom in de reacties!

Geen wekkerradio meer

Op een moment dat ik er last van had dat ik niet in slaap geraakte en ik continu mijn iPhone er weer bijpakte om dingen op te zoeken of om nieuwe domeinnamen te registreren voor nieuwe nachtelijke ideeën, besloot ik mijn iPhone in een andere kamer te laten opladen. Maar als ik dan ’s ochtends wakker werd, wou ik wel graag weten of het 4u was of 7u. Daarom had ik een wekkerradio gekocht.

Maar aangezien ik mijn telefoon toch terug altijd naast mijn bed heb, was die niet meer nodig en heb ik die weggedaan. Het was ook mijn enige klok boven, maar zo erg is het niet om niet te weten hoe laat het is als je uit de douche komt.

Andere toestellen

Een minder energieverbruikend toestel kopen, zou ik niet doen om het energieverbruik, want het duurt jaren voor je het eruit hebt. Maar ik het de laatste maanden wel een paar dingen vervangen waardoor ik nu minder verbruik.

  • Ik had vitrokeramische kookplaten, maar ik kook niet veel en graag en ik vond het niet leuk dat je altijd zoooolang moet wachten voor iets warm is/kookt, dus gebruikte ik al een hele tijd een inductiekookplaatje dat ik van mijn ouders had gekregen. In het stopcontact steken en in no time kookt je water. Maar nu wou ik toch wat meer eenvoud (niet meer altijd kookplaat uit kast halen en weer terug steken) en dus heb ik eens gek gedaan en mijn vitrokeramische platen vervangen door inductie. Mijn elektriciteitsverbruik is momenteel het laagste ooit, en ik denk dat dit mee aan de oorzaak ligt.
  • Mijn ijskast had ik geërfd van de vorige eigenaars en de laatste tijd begon die veel lawaai te maken (en ik hou van stilte), dus heb ik die vervangen door een nieuwe.
  • Ik had een halogeen staande lamp met dimmer die ik ’s avonds altijd aanzette. Als die uitstond brandde er een rood lampje en blijkbaar verbruikt halogeen ook heel veel. Dus heb ik die vervangen door een led staande lamp.

Wat ik doe om minder water te verbruiken

Niet dat water per sé duurder is geworden, maar ik vind het leuk om mijn kosten te verlagen. Want hoe minder kosten je hebt, hoe minder geld je nodig hebt, en hoe meer vrijheid je hebt.

Koud water douche opvangen en gebruiken voor wc

Voor je onder de douche kunt gaan staan, moet je even wachten tot het water warm genoeg is en in plaats van het gewoon te laten weglopen, laat ik het in een emmer lopen en dat water gebruik ik dan om de wc boven door te spoelen.

Minder straffe straal

Als ik water nodig heb om bv mijn handen te wassen, zorg ik voor een hele kleine straal en niet de kraan vollenbak open. Werkt even goed en bespaart weer heel wat water.

Nog niet warm water voor de afwas opvangen

Ik was af met de hand (omdat ik heel weinig afwas heb, en ook elke dag moet afwassen omdat ik mijn fruitpers en pan en mixer elke dag nodig heb en als minimalist een beperkt aantal borden enzo heb). Het duurt even voor het water warm genoeg is om de bak mee te vullen, dus dat gebruik ik om de waterkom voor de honden en kat te vullen. Of als die geen vers water nodig hebben, dan vang ik het op in een gieter om de planten mee water te geven.

3 à 5 cm water voor de afwas

Ik heb heel weinig water nodig voor de afwas. Ik begin al met afwassen als het water aan het lopen is. Van zodra ik een bodempje heb, zet ik de kraan uit en daarna laat ik nog wat bijlopen om af te spoelen. Tegen het einde van de afwas staat er maar zo’n 3 à 5 cm water in de bak.

Zo dat zijn de dingen die ik doe. Heb jij nog goede tips? Deel ze hieronder bij de reacties.

0 reacties

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook interessant…