fbpx

Minder nodig hebben voor meer innerlijke rust

Onthechting is iets waar ik de laatste tijd meer en meer over nadenk en dat ik in de praktijk probeer te brengen.

Het is een belangrijk principe of zelfs ideaal in o.a. het boeddhisme en het hindoeïsme. Gehecht zijn aan of verlangen naar dingen of omstandigheden of zelfs mensen, kan zorgen voor angst, zorgen en ongerustheid. Het is een obstakel voor een sereen en vervuld leven.

Aan spullen ben ik al langer niet meer gehecht.

Maar wat als ik ook zou kunnen loslaten dat ik bepaalde andere dingen nodig heb, waarvan ik nu denk dat ik die toch echt nodig heb. Zoals: harmonie, zekerheid, geld, comfort, warmte, rust, geliefden (zowel de mensen als de dieren die ik heel graag zie), vrije tijd, vrijheid … Als je ermee zou kunnen leven dat alles je wordt afgenomen, dan hoef je eigenlijk niet meer bang te zijn.

We zijn er vaak van overtuigd zonder er verder bij na te denken dat we bepaalde dingen nodig hebben, of dat we compleet verloren zouden zijn als x of y er niet meer zou zijn. Maar misschien is dat niet zo.

Ik vind het inspirerend om verhalen te horen of lezen van mensen die met heel weinig leven, om te zien dat het zo ook kan. Daarom hoef je er niet naar te streven om zo te leven. Maar weten dat je compleet gelukkig kunt zijn zonder de dingen die je nu als absoluut noodzakelijk beschouwt om je goed te voelen, geeft mij een geruststellend gevoel.

  • Zo keek ik een tijdje geleden naar youtube filmpjes van een extreme minimalist. Oh ok. Je hebt dus eigenlijk niet per sé een bed of een zetel nodig.
  • En zo ben ik nu het boek aan het lezen ‘Mijn leven in de wildernis’ van Miriam Lancewood. Ok. Je kan dus op een dun matje in een tent bij vriesweer slapen en 3 maand te voet onderweg zijn, zonder telefoon of computer en met een minimum aan eten leven.

En als je een leuke, stabiele job hebt, die goed betaalt, ben je natuurlijk niet bezig met die materiële zaken. Maar het gaat over meer dan het materiële. Het gaat over gemoedsrust. Want zelfs als je je nooit zorgen moet maken dat je op materieel vlak iets tekort zou komen, dan kan je je wel nog om andere dingen ongerust maken.

Als je meer vrijheid wil, minder afhankelijk wil zijn en minder zorgen wil, dan is ‘onthechting’ wel een pad dat de moeite waard is om te onderzoeken en/of (deels) te bewandelen.

Als je dingen gemakkelijker kunt loslaten, als je met ‘minder’ kunt leven, wordt het leven een stuk aangenamer, met minder angst, meer vrijheid en meer mogelijkheden.

Ilse Lathouwers
Ilse Lathouwers

Ik ben Ilse Lathouwers, een (bijna-extreme) minimalist, artist, blogger en webdesigner.

Ik neem je graag mee op pad naar een leven met meer vrijheid, rust en eenvoud.

Schrijf je in op mijn nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Vorige

Volgende

Geef een reactie