Blog

Wat ik heb ontdekt na een dag zonder smartphone en laptop

Hoe is het experiment gegaan om het een dag zonder smartphone en laptop te doen?

Wel … het was eigenlijk helemaal niet zo moeilijk.

Zonder tijd

Ik had ook de klok in de living weggedaan en had dus ook geen idee hoe laat het was. Dat maakte dat het allemaal ‘nu’s’ waren. Dat was wel tof.

’s Avonds heb ik de klok wel terug opgehangen, zodat ik niet per ongeluk om 19u zou gaan slapen ofzo. 🙂

Wat heb ik niet gemist

Social media, mail en Whatsapp heb ik niet echt gemist.

In de namiddag was ik even benieuwd naar de mail. Ik verveelde me wat en een ’to do’ zou leuk geweest zijn. Ook een heel kleine beetje fear of missing out. Wat als er een belangrijke mail zou gekomen zijn? Maar die kon dan wel een dag wachten.

Ik wou ook even een bericht naar mijn broer sturen dat zijn dochter geluk had met het weer voor haar eerste zeeklassen en een bericht naar een vriendin om haar te bedanken voor het cadeautje dat ik kocht met haar boekenbon. Maar dat kon ook wel een dag wachten.

Toen ik rond de middag at, wou ik even mijn telefoon erbij pakken om ‘iets te kijken’ (wat ik niet heb gedaan). Dat is dus blijkbaar een onbewust automatisme.

Muziek heb ik niet constant opstaan, en het ging ook goed zonder, maar in de namiddag begon ik me echt wel wat te vervelen, en dan had ik wel graag een happy liedje opgezet. Maar het kon ook gerust zonder.

Het avond-entertainment was wat zoeken. Ik kon niks kijken op mijn laptop (en heb al meer dan 9 jaar geen tv meer), geen spelletjes spelen en de meeste boeken die ik heb zijn e-books. Maar ik nam er een boek bij dat ik al een tijdje niet meer had gelezen (Spoedcursus verlichting van Tijn Touber) en dat was fijn.

Daarna ging ik eens kijken bij de werkboeken van de online cursussen die ik heb gevolgd, en daar vond ik ook de droomplanner van Talentcoach Ellen Florin, die ik verder heb ingevuld en dat was ook tof.

Wat heb ik wel gemist

Foto’s trekken. Ik heb zoveel mooie of grappige dingen zien passeren die ik wou vastleggen, en dat ging niet. Dat was wel een beetje mwh.

Internet: Ik wou eens op Autoscout kijken wat het tweedehands aanbod in elektrische en hybride auto’s was. Ik wou ook nog een boek bestellen online (Tijd voor de creatieve generalist), maar dat moest dan even wachten.

Andere dingen checken: Hoe wordt het weer de rest van de week om te kunnen inschatten of het ijskarretje zou komen of kijken hoe mijn auto oplaadt, nu in de Smappee app een nieuwe feature zit die ik uittest: enkel op zonne-energie laden. Maar zo erg is het ook niet om die dingen niet te weten en maar gewoon te laten gebeuren.

Doordoen als het genoeg is geweest

Ergens in de namiddag had ik het gevoel dat het wel genoeg was geweest. Dat ik wist wat ik miste en dat duidelijk was dat ik gerust zonder kon.

Maar net als je denkt dat het genoeg is, moet je eigenlijk doordoen, en dat deed ik.

En toen probeerde ik nog eens wat gedichten te schrijven die er terug vlotjes begonnen uit te rollen (al is het handiger op een computer omdat je dan makkelijker woorden kan vervangen en op een andere plaats zetten).

Ik ging ook mijn gitaar op zolder halen en bedacht nog eens een liedje (akkoorden en zanglijn op nanana).

Waar ik naar op zoek was

Ik wou eens kijken of er spontaan dingen naar boven zouden komen die ik ging doen als het andere niet kon. Zou ik ineens een heel album aan liedjes bij elkaar schrijven of een boek beginnen schrijven ofzo. Maar dat was dus niet het geval.

Foto’s trekken en projectjes uitzoeken en uitwerken is blijkbaar waar ik het liefst mee bezig ben. Schrijven ook, maar ik heb 12 A4 bladzijden vol geschreven in een Atoma schrift, dus dat was geen probleem.

Geen tweede experiment

Ik dacht een tweede experiment te doen, waarbij ik wel mijn smartphone en laptop kon gebruiken voor het creëren, maar niet voor internet.

Maar het voelde uiteindelijk niet als een groot probleem om het zonder al die dingen te doen en het is me nu ook duidelijk wat ik het meest mis of het liefste doe en dat was het opzet van het experiment.

Ik heb ook zeeën van tijd momenteel, dus het is niet dat ik er tijd mee verlies die ik beter in andere dingen steek.

Zo. Blij met dit experiment.

Zou jij een dag zonder kunnen? Wat zou je het meest missen? En wat zou jij doen als je je smartphone en laptop niet meer kon gebruiken?

Ilse Lathouwers

Als Virtual Assistant maak ik het leven van coaches gemakkelijker en ik deel tips over hoe je efficiënter kan werken en over handige online tools die je leven makkelijker maken.

Gepubliceerd op 20/03/2024

Over: Eenvoud

Schrijf je in op mijn nieuwsbrief om af en toe interessante tips en een blik achter de schermen te krijgen

Misschien vind je dit ook interessant…